Vile - LEKTIRA

Vile
AUTOR: CHARLES PERRAULT
 
Bajka “Vile” je jedno od najpoznatijih djela poznatog pisca Charles Perraulta. Priča počinje s majkom koja je živjela s dvije kćeri. Njene kćeri su bile potpuno drugačije, pa je tako starija nalikovala majci ne samo izgledom, nego i karakterom. Mlađa je bila posve druga priča, a smatrala se jednom od najljepših djevojaka koja se ugledala na svog oca, poznatog kao dobrog i ljubaznog čovjeka.

To je bio jedan od razloga zašto je starija sestra i majka nisu voljele i zbog čega su je tjerale da radi po cijele dane i jede sama u kuhinji. Njezin život nije bio lagan, a svaki dan je počeo napornim poslovima.

Sve se promijenilo onoga dana kada je mlada djevojka srela dobru vilu prerušenu u siromašnu seljanku koja ju je obdarila neobičnim darom. NJezina je majka odmah poželjela da i stariju sestru obdari no ova je bila toliko zla da ju je vila obdarila zmijama i žabama.

Kratak sadržaj

Udovica je imala dvije kćeri, stariju koja joj je toliko nalikovala da ju je zbog toga više voljela i mlađu koja je bila dobra i čestita. Osim što je bila dobročudna njezina je ljepota bila neopisiva. Moglo bi se reći da je to zapravo bila najljepša djevojka na svijetu. Nalikovala je svome ocu koji je također bio dobar čovjek.

Majku i stariju sestru nije nitko u selu mogao trpiti jer su bile ohole i neugodne naravi.

Svaki dan je počeo tako što je mlađa sestra morala barem dva puta ići na potok i nositi težak vrč s vodom kući. Odrađivala je svoj posao i nije mnogo razmišljala o nepravdi. Jednog dana se sve promijenilo kada je na mjestu gdje je svaki dan dolazila zatekla siromašnu ženu, koja ju je zamolila vode zato što je bila žedna. Djevojka nije uopće razmišljala nego je pograbila vrč i pograbila vodu iz najčišćeg dijela potoka te podigla vrč prema staroj ženi kako bi joj bilo lakše. Stara žena je bila sretna.

Međutim stara gospođa nije bila nitko drugi nego dobra vila koja je uvjerivši se u dobrotu djevojke odlučila podariti joj veliki dar. To je značilo da svaki put kada djevojka odluči progovoriti iz njenih će usta ispadati dragi kamen ili prekrasni cvijet.

Prošlo je dosta vremena kako je djevojka otišla od kuće, a kada se vratila dočekala ju je majka. Ona ju ju odmah ukorila jer je nema dugo, ali trenutak kada se djevojka počela ispričavati dogodilo se nešto zaista čudno. Istog trenutka kada je progovorila počela je sipati dijamante i bisere.

Majka je bila sva začuđena i pitala ju je kako se to dogodilo te ju po prvi puta nazvala kćeri. Djevojka je odmah sve ispričala, a pritom je cijelo vrijeme sipala drago kamenje i prekrasno cvijeće.

Nije trebalo dugo da majka zaključi kako bi trebala i drugu kćer poslati na potok da dobije isti dar od vile, koji je dobila ljepša kćer. Druga kćer se uvrijedila na majčin prijedlog te da zašto bi ona uopće morala ići do potoka. Majku nije zanimalo ono što govori i odlučila ju je potjerati te narediti da donese srebrnu pljosku bez obzira što je nju više voljela.

Kada je napokon došla do izvora ovog puta ju nije dočekala stara i siromašna žena, nego vila koje se ovog puta odlučila prerušiti u kraljevnu. Zamolila je stariju kći da joj donese vode, ali za razliku od mlađe kćeri starija se ponijela bezobrazno.

Odgovorila je vili da zar misli kako je ona ponijela plosku samo zbog nje i da ako želi piti onda neka pije. Vila se uvjerila u aroganciju djevoke i bezobrazluk i zato je odlučila da joj podari drugačiji dar nego što je dobila njena sestra.

Zbog ružnih riječi koje je uputila vili, svaki put kada djevojka progovori iz njenih će usta izlaziti žabe, ali i zmije. Djevojka nije bila nimalo sretna i na povratku, istog trena kada je progovorila, su na pod pale dvije žabe.

Majka je bila uvjerena kako je za sve kriva mlađa kćer i zato ju je htjela kazniti, ali djevojka je na vrijeme pobjegla prema šumi. Kada je stigla susrela je kraljevića koji ju je pitao zašto je sama i zašto plače. Priznala mu je kako je pobjegla od majke, a istog trena kada je progovorila iz usta je krenulo ispadati cvijeće i drago kamenje.

Kraljević je bio iznenađen kada je primijetio da svaki put kada djevojka progovori iz njenih usta počnu ispadati prekrasne i vrijedne stvari. Sav u čudu upitao ju je otkuda joj takav dar, a djevojka mu je odmah sve ispričala.

Nije trebalo mnogo da se kraljević zaljubi u ljubaznu, dobru i lijepu djevojku. Kasnije ju je oženio. Što je bilo s majkom i starijom sestrom? Nakon što je starija sestra postala još gora nego što je bila i zla, majka ju je potjerala nakon čega je otišla daleko i tako umrla sama.

Vrsta djela: bajka

Mjesto radnje: kuća majke i njene dvije kćeri, potok, šuma

Likovi: ljubazna mlađa sestra, zla starija sestra, majka, vila, kraljević

Analiza likova

Ljubazna mlađa sestra – dobra djevojka koju je majka otjerala iz kuće nakon što je njezinu sestru dobra vila obdarila neobičnim darom, zmijama i žabama koje su joj izlazile iz usta kad god bi nešto izgovorila. Mlada djevojka je bila istjerana iz kuće, no naišla je na mladog kraljevića s kojim se naposlijetku vjenčala i koji je znao cijeniti njezinu dobrotu.

Zla starija sestra – ohola i zla djevojka koja nije htjela pomoći dobroj vili prerušenoj u kraljevnu. Vila je odmah shvatila kako se radi o zloj osobi kojoj je namijenila i takav dar. Umrla je sama u nekoj šumi jer ju nitko od mladića nije htio ženiti, a kamoli primiti u kuću.

Majka – proračunata žena koja je htjela dobru vilu iskoristiti za udovoljavanje svojih potreba. Nije voljela mlađu kćer, no kada je shvatila kako iz njezinih ustiju izlaze dijamanti poželjela je da i starija sestra dobije takav dar. No, starija sestra nije bila dobra poput mlađe stoga je dobila ono što je zaslužila. Drskost ju je koštala usamljenog života.

Kraljević – mladić koji je prepoznao dobrotu mlade djevojke i odmah se u nju zaljubio. Bio je svjestan njezinog dara, a kada mu je ispričala što se zapravo dogodilo nije više ni trenutka dvojio o njoj. Morala je postati njegovom ženom jer je toliko čestita.

Bilješka o autoru

Charles Perrault je poznati pisac rođen 12. siječnja 1628. godine u Parizu u obitelji bogatih buržuja kao sedmo dijete. Kako mu je otac oduvijek bio uzor Caharles je odlučio studirati pravo i zaposliti se kao državni službenik.

Charles Perrault je bio poznati francuski autor koji se smatra utemeljiteljem bajke. Mnoge priče koje je napisao smatraju se zapisima iz satrih bajki iz naroda, koje su se prenosile duži niz godina i to najviše usmeno. Neke od njih su kasnije napisala i objavila čudesna braća Grimm.

Kao najpoznatije navode se: “Modrobradi”, “Mačak u čizmama”, “Crvenkapica” i “Pepeljuga”. Charles se i danas smatra jednom od najutjecajnijih ličnosti u svijetu književnosti iz 17. stoljeća kada je stajao kao borac za mlade tijekom sukoba sa starima, koji su se uvijek zauzimali za kopiranje starijih uzora. Za razliku od njih mladi su se uvijek zalagali za nov način pisanja.

Poznati pisac bajki postao je dio onih koji su sudjelovali u osnivanju Akademije znanosti i Likovne Akademije, a nakon što je osnovana Akademija lijepe književnosti, Charles je odabran da bude njen tajnik do kraja života.

Tijekom svog života objavio je “Priče moje majke guske” gdje se nalaze sve sirove priče koje su nekada pričale niži slojevi, a on ih malo doradio za osjetljive dame i uglednu gospodu te objavio pod imenom svog sina. Njegove priče su i danas dio skoro svačijeg odrastanja te prilagođene kako za televiziju tako i za film. Charles Perrault je umro 16. svibnja 1703. godine.
Vile - LEKTIRA Vile - LEKTIRA Reviewed by Atraktiva on 00:22 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.