Četiri drame- lektira

Četiri drame
AUTOR: ANTON PAVLOVIČ ČEHOV

“Četiri drame” je zbirka četiri velika djela Antona Pavloviča Čehova: Galeb, Ujak Vanja, Tri sestre i Višnjik.

Ujak Vanja

Drama Antona Pavloviča Čehova “Ujak Vanja” u sebi sjedinjuje više tipova drama. Tako možemo uočiti lirsku, psihološku, impresionističku dramu i dramu atmosfere. Autor je naglasak stavio na čovjeka, na njegovu psihološku karakterizaciju, a ne zanima ga previše radnja koja je tu tek sporedna, kako bi se kroz nju opisali likovi. On se bavi psihološkim opisima likova i atmosfere koja ih prati.

Prikazanu dramu može voditi čovjek svakoga dana, a ona se odvija unutar njega, čovjek se bori sa svojim sukobima i obračunava se sam sa sobom. Stil pisanja je jednostavan, kao i govor i dijalozi. Kroz cijelo djelo može se primijetiti mir i tišina iako su odnosi među likovima vrlo složeni i kaotični.

Radnja je prikazana u četiri čina i za vrijeme njezinog odvijanja ne postoji niti jedan specifičan, uzbudljivi događaj koji bi se mogao označiti kao prekretnica radnje. Ne postoji prava radnja, a zaplet i rasplet možemo samo pretpostaviti. Tijekom cijele radnje autor nam prikazuje nesporazume među likovima, a zaplet bismo mogli odrediti kada na selo, na ljetnikovac dolazi Serebrjakov u društvu svoje nove, mnogo mlađe supruge Jelene.

Drama je prikazana mirno i u njoj nema preokreta. Ona je započela mirno, a isto tako je i završila. Iako se tijekom radnje mnogo toga dogodilo, razjasnilo, prekinulo i završilo, sve je proteklo mirno.

Svi likovi u drami su statični, slabi i melankolični. Cijeli život čekaju da se nešto promijeni, ali sami nisu spremni na korak da poduzmu promjene. Tako njihov život propada i prolazi bez ikakvog smisla, uzbuđenja ili radosti.

Iako je Vojnicki na tren probudio i odlučio pobuniti, nije dugo izdržao. Uskoro se ponovo vratio starom životu i bio spreman na to da ga provede patnički sa svojom nećakinjom Sonjom. Svi likovi prikazani su tragično, jedva čekajući smrt da se riješe životnih muka, no niti jedan od likova nije bio spreman na to da sam sebi oduzme život.

Čehov je tako sve svoje likove prikazao kroz dramski dijalog, realistično opisujući njihov život, ali bez optužaba ili objašnjavanja. Autor nam iz tog razloga nije prenio niti pouku o djelu jer samo je htio prikazati stanje pojedinih duša u vremenu i prostoru iz kojeg se nitko od njih nije mogao maknuti.

Kratak sadržaj djela

Tri sestre

Dramu “Tri sestre” čine četiri čina u kojoj se događaji odvijaju mirno i bez velikih preokreta. Vrijeme radnje je negdje u 19. stoljeću, u provincijskom ruskom gradu gdje živi obitelj Prozorov: sestre Olga, Maša i Irina, te brat Andrej. Iako su se doselili prije jedanaest godina iz Moskve, sestre Prozorov nikada se nisu navikle na život u provinciji. Moskva je prostor duše triju sestara, čarobno rješenje svih problema, Moskva je budućnost u kojoj će započeti pravi život jer je sadašnji samo san i privremeno stanje.

Radnja ove drame zasniva se na tragičnosti samih likova te na osjećaju bespomoćnosti i beznadnosti koji bez obzira na vječni optimizam ne iščezavaju. Drama Tri sestre analiza je socijalnih, moralnih i psiholoških sastavnica. Tri sestre Prozorov utjelovljuju pojam ljepote i profinjenosti te želju za boljim životom, no ipak se podvrgavaju ženi svog brata u nemoći da pomognu same sebi. Karakteristika likova u drami jest da se nitko međusobno ne sluša i jedni drugima ne uspijevaju pomoći.

Kratak sadržaj djela

Galeb

Galeb je komedija u četiri čina.

Višnjik

Višnjik je komedija u četiri čina.
Četiri drame- lektira Četiri drame- lektira Reviewed by Atraktiva on 12:49 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.