10 razloga da isprobate rafting!

Rafting postaje sve popularnija aktivnost u prirodi, sport ili rekreacija, kako god je gledali. To je jedno od onih iskustava koje nikada ne zaboravljate, koje večno želite ponovo da proživite, a pogotovo osećanje koje doživite kroz prvi spust niz reku.

Ako je u pitanju rafting na brzoj reci, kao što je recimo Tara rafting, brzaci koje treba savladati postaju izazov, a strahopoštovanje prema snazi reke nešto što Vas motiviše. Fantastična priroda oko Vas, krajolici, uzbuđenje, sve to i još više pruža rafting na reci.

Ako ste se ikada nećkali da li da se uputite u prirodu i iskusite adrenalinski udar i naboj dobre energije, pogledajte 10 razloga zašto bi trebalo da odete na rafting!

#1 Rekreacija i fizička aktivnost

Moderan život i svakodnevica na fakultetu i poslu nas navodi na dugo sedenje, naporne časove gledanja u računar i uopšte malo vremena za bavljenje sopstvenim zdravljem. Rafting je idealan način da se bar na kratko fizički aktivirate i proverite kakva Vam je kondicija. Čak iako dugo niste bili fizički aktivni i ako ste se usedeli, postoje različite težine raftinga, različiti spustovi i ono što Vi možete bez problema izdržati. Rafting profesionalci su uvek tu da ukažu na to kako možete izvući maksimum iz sebe i usput uživati u prirodi i druženju, uz kratak kurs ponašanja na čamcu dok lovite brzake. Iako je rafting obično planiran kao jednodnevna aktivnost, ili aktivnost u trajanju od nekoliko dana, možda će Vas baš on podstaći da se posvetite više svojoj kondiciji, fizičkom stanju i kada se vratite u svoju stolicu za učenje. Zaista nije teško prelomiti da počnete da vozite bicikl, ili ako ste više u fazonu “šetanja”, vožnja rolera bi mogla da bude odlična opcija. Razmislite o tome.

#2 Adrenalinsko uzbuđenje

Oni koji su isprobali rafting znaju o čemu se radi. Šum brze rečne vode koja se prelama preko stenovitog i kamenog rečnog dna, uz po koji cvrkut ptica koji jedva možete čuti od udaranja talasa u čamac; brzaci i rečne kaskade od kojih se ledi krv u žilama, zatim zamalo okretanje čamca u rikverc i uspešno izbegavanje prevrtanja i kupanja u hladnoj vodi, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Adrenalinski udar koji ćete osetiti je upravo ono što će Vas dodatno motivisati da se ponovo vratite i raftingujete.

#3 Rafting je način da upoznate prirodu

Priroda je sve ono što nam je dato samim postojanjem na planeti Zemlji. Odlazak u prirodu ne podrazumeva isključivo odlazak u uređene predele, ili lepe banjske destinacije, već je to nekada upravo želja za otkrivanjem netaknutog i još uvek u neku ruku divljeg. Međutim, odnos sa prirodom zavisi od naših ličnih želja, potreba i obaveza, te se upravo tako sa razvojem civilizcije čovek odaljavao od prirode i svojih, nekada, primarnih potreba. Iako je priroda uvek bila tu, lepa i spremna da nas prihvati. Znate onu „uvek se setimo nečega tek kada ga izgubimo“, nadamo se da ovaj put to neće biti slučaj, iako je čovek svojim nemarom direktno uticao opstanak prirode i njene lepote koje smo dobili na tacni. Zato iskoristite dobar povod – odlazak na rafting, kao idealnu šansu da se malo posvetite prirodi, istraživanju divnih rečnih i planinskih predela koji još uvek odolevaju nemaru, i koje po neki čovek pokušava da očuva. Upijte kroz rafting predele, šume, litice planina i zvuke koje priroda proizvodi. Rafting Vam pruža priliku da se vratite korenima i probudite davno uspavanu divlju stranu, svakog od nas.

#4 City Break putovanje

Sve popularniji način putovanja, City Break, je zaista uzeo maha od kada se upravo zbog već pomenutih dugih sati na poslu i sedenja u okviru četiri zida učeći, javila potreba za češćim, kraćim, a efektivnim odmorima, jer je iščekivanje letovanja jednom godišnje postalo zaista naporno, a bogami i skupo. Posebno kroz „prozor računara“. Upravo u tome leži čar raftinga, pošto nudi mogućnost da svoj uobičajeni vikend po kafićima u gradu ili sedenju kod kuće, zamenite ekspresnim begom u prirodu i rekreiranjem na reci. Novi ponedeljak, koji će stići posle vikenda ispunjenog aktivnostima u prirodi i uzbudljivim raftingom, neće biti ni nalik onom koji ste proživeli prošle nedelje. Verujte.

#5 Zato što je rafting dostupan kod nas!

Možda i najočigledniji razlog sa liste! Rafting je jedna od aktivnosti koju možete isprobati upravo kod nas. U Srbiji, u Crnoj Gori u Hercegovini… Upravo ova regija, tromeđa tri države a nekadašnje zajedničke zemlje, jeste mesto koje nudi najluđe rafting iskustvo koje možete poželeti. Ne Nemačka, ne Francuska ili Španija. Balkan! Kao očigledan primer tu su reka Drina i Tara, a najveći broj aranžmana koje nude rafting klubovi, nude rafting na obe reke, kako rafting Tarom tako i rafting Drinom! Zar nije dobar osećaj što za neku kul stvar, kao što je divna priroda i rafting u istoj, možete doživeti u svojoj zemlji ili neposrednoj blizini, bez razmišljanja o tome kako biste otišli tamo negde, da li se nalazi u dalekoj državi ili na drugom kontinentu. Ovaj put je lenjost jedini izgovor.


#6 Prilika da se isključite iz struje na dan, dva

Činjenica je da smo u sve većoj meri zavisni od računara i Interneta, ali i uprkos tome svi imamo svoju tačku lomljenja. Najmanje 3 puta nedeljno većina nas pomisli: „jaoj, kako bih sad bacio ovaj telefon u đubre i počupao sve kablove iz računara“, da bismo par sekundi kasnije opet došli sebi i nastavili po starom. Nekada je za to kriv posao, nekada fakulteti, a nekada zavisnost od Interneta. Vikend u prirodi Vam može obezbediti upravo to, bez potrebe da svoje skupe mobilne telefone zaista bacite. Okačite svoj poslednji post na društvenim mrežama gde ćete reći da Vas nema nekoliko dana i pođite put prirode i raftinga. Dan će Vam biti ispunjen do krajnje tačke, da ćete i zaboraviti na  telefone, punjače i laptop računare. Luksuz koji retko možemo priuštiti danas.

#7 Prilika da okupite celo društvo

Kako se sve ređe družimo na pravi način, i zajedničko vreme obično provodimo piljeći u mobilni telefon uz koju prozborenu reč konobaru kog treći put pitamo za WiFi šifru, postepeno počinjemo da osećamo problem asocijalnosti. Kada ste poslednji put okupili najbolje prijatelje i rešili da odete u prirodu, eto čisto da biste se opustili, družili, istražili nova mesta i istorijske lokalitete kao što su arheološka nalazišta ili srednjevekovne tvrđave u Srbiji? Neki ređe, neki češće ali je potpuno tačno da je upravo rafting dobar način da se okupite i ponovo zajednički napravite nova sećanja o kojima ćete pričati na zajedničkim druženjima.

#8 Dobar način za „Tim Building“

Studentsko doba je idealan period da se učlanite u neke studentske organizacije, isprobate svoje snalaženje u novim timovima kroz studentske prakse ili timove koje nude neki poslovi. Sve popularniji način zbližavanja novih timova, pogotovo u modernim privatnim kompanijama, jeste slanje zaposlenih na seminare u društvu svojih kolega, različite kompanijske događaje ili još bolje zajedničko putovanje. Upravo je rafting dobar način da upoznate svoje kolege ili da se Vaši zaposleni međusobno upoznaju. Da upoznaju međusobne karaktere, ličnosti i mogućnost za zajednički rad i razvitak međusobnog pomaganja. Gde se to bolje može iskusiti nego upravo na raftingu, gde je timski rad i praćenje instrukcija od ključne važnosti za „opstanak čamca“ i kvalitetan spust niz reku.

#9 Testirajte svoje sposobnosti za snalaženje u prirodi

„Svašta u glavi, malo u praksi – poješće nas zečevi  u šumi.“
Tako bi obično izgledao boravak maodernog čoveka na duže u prirodi, u kamping uslovima ili ne daj Bože ukoliko se izgubi u prirodi. Naravno, ne postoji mogućnost da se tako nešto dogodi uz prisustvo profesionalaca, pa čak i ako se odlučite za neke od drugih aktivnosti pored raftinga, koje gotovo uvek organizuju rafting klubovi. Tu su Hiking, Trekking kroz planinske vence i proplanke na velikim nadmorskim visinama, Canyoning kao aktivnost koja nas vas vodi kroz svežu planinsku vodu, provlačenje između stena i planinske rečne pećine. Testirajte svoje plivačke sposobnosti, agilnost i uopšte orijentaciju u prirodi.

#10 Povoljnost raftinga i drugih aktivnosti u prirodi

Naravno da je diskutabilno šta je povoljno kada su u pitanju putovanja i uopšte materijalno stanje stanovnika našeg regiona. Ono što je za nekoga povoljno, nekome znači život, ali ako se aranžman za rafting posmatra u odnosu na cene drugih city break putovanja i obilazak evropskih gradova i uopšte odlaska u inostranstvo, cene raftinga su zaista povoljne. Još ako podelite troškove putovanja, uboli ste bingo, a nije loša ideja i planirati kombinaciju aktivnosti u prirodi, poput pomenutih hajkinga i trekinga odnosno raftinga i kanjoninga, pošto višednevni aranžmani i spajanje aktivnosti mogu biti povoljniji u ukupnoj računici.

Nadamo se da smo Vas podstakli da se uputite na rafting i malo rekreacije u prirodi. Javite nam utiske!
10 razloga da isprobate rafting! 10 razloga da isprobate rafting! Reviewed by Atraktiva on 05:51 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.