TRI POSLERATNA DRUGA-Djordje Balasevic


U aprilu je bilo sedam godina kako šljakam na pumpi...To vam je ona mala pumpa na izlasku iz grada, sa desne strane, ako idete starim putem za Beograd.Odavde, naravno...Ako idete starim putem za Beograd iz nekog drugog mesta, onda je pomalo komplikovano da objašnjavam. Nije to od presudnog znacaja...Pumpa, uglavnom, radi nonstop, a ja uglavnom radim u trecoj, od !! do "#, na licni za$tev. %iše volim tako. Nigde nikog...Ponekad, doduše, samoupravljaci provale da ce poskupeti benc, pa otegnu kolonu kao &utoški svatovi. 'ad se tako zakuva, zujim kao mali (apanac.)nace, laka nirvana. 'ao na granicnom prelazu u prijateljsku Albaniju. %an sezone...*ovorili su mi da se cuvam pijani$ budala.+uvao sam se trezni$ budala, za svaki slucaj.) -a li je dosadnoO da, dosadno je, $vala na pitanju. ) $vala bogu...-osada je moj $obi... Neki tipovi rade kao dubleri za opasne scene u porno &ilmovima pa im dosadi, a da nece na benzinskoj pumpi, na sporednom putu, u, recimo, dva i petnaest nocu...nalazim se. )zmislili su milion nacina da vreme prode, a ni jedan jedini da se zaustavi./to se mene tice, više i ne moraju da rade na tome. Ovo baš nisu neka vremena za zaustavljanje.lo0im poneki pasijans, najcešce onaj od devet prema jednoj karti, crveno na crno, ne znam kako se zove...Otvorilo mi se vec više puta, i mada svaki put uredno nešto po0elim, 0elje mi se baš i ne ispunjavaju. Negde je zapelo...1o0da se ispunjavaju nekom drugom Ne bi bilo prvi put... Nema veze, ne ljutim se. -obre su to 0elje, šteta bi bilo da samo tako propadnu.vrate cesto poštari, ovi što voze na aerodrom, sabiju politru brendija, ili $ladnu pivcugu, i ostave mi sutrašnje novine.utrašnje, nego šta. Uvek sam išao ispred svog vremena...2avirim da li ima nekog od naši$ medu smenjenima ili re$abilitovanima toga dana,  proverim malo politiku i sport, tek da vidim da li je avez još na prvoj, a podsavez na  poslednjoj strani, i, jasno, rešim ukrštene...Banja u Belgiji, prevlaka na 1alaki i )ta 3ina...*lumica koja je tek u kri0aljkama odigrala ulogu svog 0ivota.Ali, da ne &oliram, najviše slušam radio...U nocnom programu sve ga cešce ugnjece sa nekim gostima, ali bude i muzike.Urednici su, višemanje, sa gerontološkog, pa se provuce i neka moja stara pesma


Nikad nisam voleo da i$ cujem na radiju... Nikad Nikad nekad...ad se sav razne0im, kao uciteljica u penziji.-a, da, pesme još uvek pamte, a mene još uvek zaboravljaju... 1ušterije se prave  blesave. Poneko me i prepozna, ali me de&initivno niko više ne tretira.U prvo vreme igrao sam se *rete *arbo, nabijao kapu i tamne cvikose, ali to je istorija.ad me mnogi ne bi identi&ikovali ni kad bi$ tocio na&tu sa gitarom oko vrata, a pritisak u gumama merio be0icnim mikro&onom...Tip sa belim gol&om me je na0alost identi&ikovao...Pojavio se sabajle, malo posle pola trice, sa dva 0buna koja su se kikotala na zadnjem sedištu, i gestom petrolejskog magnata turio mi kljuc kroz prozor. 'lasicna kombinacija. 2idni sat na ruci, pecatni prsten, i nokti koji su išli na servis mnogo rede nego patološki negovan automobil. 'oliko stane, i, proveri gume, decko...*ume su bile, kao i nji$ov vlasnik, sasvim niskog pro&ila, i pipajuci oko nji$, imao sam dovoljno vremena da se pripremim za ono što sam slutio da sledi.a zadnjeg sedišta ponovo se culo kokodakanje, što je znacilo da onaj šeret priprema neke šale i poskocice na moj racun. Ali zanemario je podatak da imam puno utakmica u nogama...On je prvi put sreo nekog kao ja, a ja sam, naprotiv, vec imao posla sa osrednjim krdom njemu slicni$ majmuna.Tu sam bio u lakoj prednosti...2ato sam oprezno zaokru0io ci&ru, da mu slucajno ne bi$ dao priliku da mi uvali sitni  bakšiš. Trideset miliona...)mao je veliki novcanik, model 4še& sale 5678.4, a u njemu gomilu cekova i posetnica, i napadno zadenutu novcanicu od petsto maraka. (esi li mi dunuo, 4zvezdo4 1islim u gume...) +lint 9ast:ood bi mi pozavideo na &aci. Ni jedan nerv na doticnoj se nije pomerio.  *ume su u redu. Ti si malo preduvan, ali gume su sasvim O'.1inut cutanja...Onda je teatralno izvukao onu ljubicastu staru dvo$iljadarku, gde ju je samo iskopao, dubre jedno... o, da se mi to ne durimo što nismo dobili napojnicu Pa evo, popi nešto na moj racun, decko...Pustio je novcanicu i ona je pala u masnu baricu pored automobila. ;enske su se opet zacerekale...Polako sam se sagao, digao dvadesetodinarku, i još sporije mu je zatakao za brisac. Neka $vala. Pametnije ce ti biti da konacno kupiš šampon. )nace cu morati da ti menjam ulje u kosi kad dodeš sledeci put...Okrenuo sam mu leda i pošao ka zgradi, diskretno proverivši da li je na svom mestu kljuc za tockove, koji sam posle ponoci uvek nosio u d0epu sa strane, na nogavici, zadenutog kao $emijsku olovku.-ao sam mu pet sekundi, ali vec posle trece morao sam da se okrenem na zvuk zalupljeni$ vrata, ne naglo, ali dovoljno brzo da zaustavim Naduvenka u koraku,  prebacivši polugu iz ruke u ruku.


Tabla.Tek tada je dobio svoj pravi izraz, glupi izraz prozvanog daka koji je zaboravio da nauci  pesmicu... Ti ne znaš za zajebanciju zemljak...2emljak Taj penal ne bi$ propustio nizašta na svetu... Ti si zemljak, prika. )maš maksimum zemlje samo pod noktima... Ajde sad, tutanj, šibaj da te ne vidim... Naduvenko...+inilo se da je sportski podneo poraz, ali dok sam gledao kako odlazi ka automobilu, rešio sam da još malo sacuvam i poslednji adut.Onaj drugi kljuc...-a, kljuc za tockove sam vratio u d0ep, ali još mi je u ruci bio kljuc od rezervoara, sasvim slucajno i od kontaktbrave, koji mi je dripac uvalio na pocetku &ilma.Tacno. Pacer je prevideo potez. Ucinilo mu se da je dovoljno daleko. 9 moj &rajeru= ) tvoje je prošlo=Prilazio sam automobilu u0ivajuci u &rci u kojoj se našao tra0eci i pipajuci oko volana.Onda je ukapirao... Nalaktio se kroz otvoren prozor i pogledom koker španijela pratio patike koje su dolazile.acekao sam da podigne okice. Nema šta. 1oje je prošlo. A tvoje, vidiš, nikad nije ni bilo...2avirio sam u kola, po prvi put... (edna od devojaka, tipicna dobro u$ranjena Backulja, sa izvucenim pramenovima,  prestala je da diše, a druga se nacas pomolila iz senke, i uputila mi cudan, gotovo  prijateljski polupogled.2adenuo sam klipeti kljuc u d0ep sakoa. Probaj s ovim. 1o0da ceš lakše upaliti... -ecko...2aderao je po anlaseru, odvezao do ukljucenja na put, a onda se proturio kroz prozor do  pojasa (ebacu ti majku, kad tad, pederuuuuuuuuuuu= Ne verujem...vaka škola se placa, a narocito vecernja. U višoj 0ivotnoj, koju sam apsolvirao, školarina je ponekad bivala astronomska.), što je najgore, još uvek ne znam da li je vredelo...U toj uvrnutoj instituciji samo se padalo i padalo, sa retkim prilikama za izlazak na  popravni ispit, i sve se vrtelo oko neki$ pouka. Naravoucenije u vezi 4Tipova 'oji Nam (ebu 1ajku 'adTad4, nisam, na 0alost, precizno zapamtio, ali sam kasnije, u praksi, utvrdio da to nikad nisu neki koji to pompezno najavljuju. O no. )zricito ne kroz prozor auta, sa bezbedne udaljenosti, deruci se kao jazavci.*adni su oni što cute. ) oni što se smeškaju. Na te d0ukce treba obratiti pa0nju. Neko ce verovatno prokljuviti da navedene grupacije predstavljaju osamdeset i nešto  procenata ukupnog stanovništva na 2emlji, pa ce preko toga zakljuciti da sam ja pomalo  paranoicna, a poprilicno asocijalna licnost, na momente.To su verovatno sasvim ozbiljni momenti, cim traju vec desetak godina.Uspomena na -ane >avova. Uspomena zvana o0iljak. +ena slave...+ena slave je konstanta, ka0u strucnjaci. Tu nikad nije bilo popusta. U ovoj zemlji sve vrednosti su pomerene i srozane, ali cak i tu se uvek morala platiti cena slave. Ne, ni ja se nisam izvukao..
TRI POSLERATNA DRUGA-Djordje Balasevic TRI POSLERATNA DRUGA-Djordje Balasevic Reviewed by Atraktiva on 08:27 Rating: 5

Nema komentara:

Entertainment

Pokreće Blogger.